Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά
τα συμπτώματα της αλλεργίας
και στα κατοικίδια
Γάτα
Τα αλλεργιογόνα που παράγονται από τη γάτα προέρχονται κυρίως από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματός της και κατά δεύτερο λόγο από το σάλιο της. Όταν η γάτα ‘’γλείφεται’’, μεταφέρει τα αλλεργιογόνα στο τρίχωμα της και μόλις το σάλιο στεγνώσει τα αλλεργιογόνα απελευθερώνονται και αιωρούνται στο περιβάλλον, αλλά μπορούν και κολλάνε σε κλινοσκεπάσματα, υφασμάτινα έπιπλα, χαλιά, τοίχους και οροφές δωματίων, ενδύματα κ.λπ.
Τα αλλεργικά συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνονται και μετά την απομάκρυνση της γάτας, καθώς τα αλλεργιογόνα μπορεί να παραμένουν στο σπίτι για αρκετούς μήνες. Το τακτικό μπάνιο της γάτας σε εβδομαδιαία βάση βοηθάει στη μείωση των αλλεργιογόνων που απελευθερώνονται.
Σκύλος
Τα αλλεργιογόνα που παράγονται από το σκύλο προέρχονται κυρίως από το σάλιο του και κατά δεύτερο λόγο από τα ούρα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος του που αποβάλλονται φυσικά. Τα αλλεργιογόνα αυτά, όταν ξεραίνονται αιωρούνται στην ατμόσφαιρα του σπιτιού και προκαλούν συμπτώματα στα αλλεργικά άτομα που τα εισπνέουν. Το περιβάλλον του σπιτιού έχει μεγαλύτερη επιβάρυνση από αλλεργιογόνα όταν ο σκύλος ζει συνεχώς μέσα στο σπίτι, όταν αφήνει πολύ σάλιο στο περιβάλλον του και όταν ο ιδιοκτήτης του δεν τον πλένει τακτικά, ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα σάλιου από το τρίχωμα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματός του.
Με τη σωστή ενημέρωση και διαχείριση της αλλεργίας σας, που περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού των αλλεργιογόνων, φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων π.χ. αντιισταμινικά και με θεραπεία απευαισθητοποίησης (ανοσοθεραπεία) από ειδικό ιατρό για τις περιπτώσεις μεγάλης ευαισθησίας, μπορείτε να απολαμβάνετε τη ζωή παρέα με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο.
Μέτρα περιορισμού των αλλεργιογόνων των κατοικιδίων ζώων
Μπορεί να είναι το καλύτερο για την αλλεργία σας να αποφύγετε εντελώς τα κατοικίδια ζώα που σας προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα, αλλά αν δεν αντέχετε στη σκέψη ότι θα αποχωριστείτε το αγαπημένο σας τετράποδο μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ελαφρύνετε το περιβάλλον του σπιτιού σας από τα αλλεργιογόνα:
- Περιορίστε το κατοικίδιο σε εξωτερικούς μόνο χώρους ή σε συγκεκριμένους χώρους μέσα στο σπίτι, αλλά αποφύγετε οποιαδήποτε είσοδό του στο υπνοδωμάτιο σας.
- Μην επιτρέπετε να σας γλείφει τα χέρια ή το πρόσωπο και πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά μετά την επαφή με το κατοικίδιο.
- Πλένετε μία φορά την εβδομάδα τη γάτα σας και δύο φορές την εβδομάδα το σκύλο σας με κατάλληλο σαμπουάν, που δεν προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα.
- Διατηρήστε το σπιτάκι του κατοικίδιου καθαρό και πλένετε το χαλάκι του σκύλου και της γάτας μία φορά την εβδομάδα.
- Απομακρύνετε χαλιά και μοκέτες από τα πατώματα του σπιτιού εφόσον το κατοικίδιο ζει μέσα στο σπίτι και σφουγγαρίζετε το πάτωμα συχνά.
- Καθαρίζετε συχνά τα σημεία στα οποία παγιδεύεται η σκόνη και πλένετε τακτικά τις επιφάνειες του σπιτιού που συγκεντρώνουν αλλεργιογόνα όπως τα καλύμματα των επίπλων.
- Τοποθετήστε στο χώρο σας καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA, που φιλτράρουν τον αέρα και κατακρατούν ακόμα και τα πολύ μικρά σωματίδια.
- Φοράτε μάσκα όταν ξεσκονίζετε, που αποτρέπει σημαντικά την εισπνοή των αιωρούμενων σωματιδίων του αέρα
- Απέχετε από το σπίτι κατά το καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα. Αν η χρήση ηλεκτρικής σκούπας πρέπει να γίνει από εσάς, φορέστε μάσκα.
- Προτιμήστε ελαφρές κουρτίνες που είναι ευκολότερο να πλένονται συχνά.
Επιμέλεια κειμένων: Φώτης Ψαρρός, Αλλεργιολόγος, Διευθυντής Αλλεργιολογικού Τμήματος Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ –
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ