Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά
τα συμπτώματα της αλλεργίας
και μέσα στο σπίτι

Τα αλλεργιογόνα δεν περιορίζονται μόνο στους εξωτερικούς χώρους, αλλά υπάρχουν και μέσα στο σπίτι, όπου μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό μας.

 

Οι αλλεργίες εσωτερικών χώρων οφείλονται σε αλλεργιογόνα των ακάρεων της οικιακής σκόνης, της μούχλας και των κατοικίδιων ζώων, ενώ μερικές φορές προκαλούνται από γύρη και όλων των ειδών τα αλλεργιογόνα των εξωτερικών χώρων που μπορεί να βρεθούν μέσα στο σπίτι από το εξωτερικό περιβάλλον.

Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά
τα συμπτώματα της αλλεργίας και μέσα στο σπίτι

Τα αλλεργιογόνα δεν περιορίζονται μόνο στους εξωτερικούς χώρους, αλλά υπάρχουν και μέσα στο σπίτι, όπου μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό μας.

 

Οι αλλεργίες εσωτερικών χώρων οφείλονται σε αλλεργιογόνα των ακάρεων της οικιακής σκόνης, της μούχλας και των κατοικίδιων ζώων, ενώ μερικές φορές προκαλούνται από γύρη και όλων των ειδών τα αλλεργιογόνα των εξωτερικών χώρων που μπορεί να βρεθούν μέσα στο σπίτι από το εξωτερικό περιβάλλον.

Αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης

Ξυπνάτε συχνά τα πρωινά με βουλωμένη μύτη; Πιθανά να έχετε αλλεργία στους αόρατους κατοίκους του σπιτιού μας, τα ακάρεα.

Τα ακάρεα αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία αλλεργίας εσωτερικών χώρων. Είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, αόρατοι με γυμνό μάτι, αβλαβή για το γενικό πληθυσμό, δεν μας τσιμπούν, ούτε μεταδίδουν ασθένειες, όμως σε αλλεργικά άτομα,  πυροδοτούν συχνά αλλεργίες και προκαλούν αλλεργική ρινίτιδαεπιπεφυκίτιδα, ακόμα και κρίσεις άσθματος. Τα ακάρεα ζουν και αναπτύσσονται μόνο κοντά σε ανθρώπους γιατί η βασική πηγή τροφής τους είναι τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας, που φυσιολογικά αποπίπτουν καθημερινά στο περιβάλλον μας. Υπάρχουν σε αφθονία στην οικιακή σκόνη, όπου ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν στο περιβάλλον του σπιτιού, σε ένα γραμμάριο οικιακής σκόνης μπορεί να βρίσκονται από 100 μέχρι και περισσότερα από 15.000 ακάρεα! Ιδανικά μέρη για την ανάπτυξή τους είναι τα στρώματα των κρεβατιών, τα μαξιλάρια, τα κλινοσκεπάσματα, τα χαλιά, οι καναπέδες, τα χνουδωτά παιχνίδια και τα χαλάκια των κατοικιδίων.

Τα αλλεργιογόνα των ακάρεων προέρχονται κυρίως από τα περιττώματά τους, τα οποία αναμειγνύονται με τα σωματίδια της σκόνης και στη συνεχεία εισπνέονται, με αποτέλεσμα όταν κάποιος είναι αλλεργικός να εκδηλώνει αλλεργική ρινίτιδα ή επιπεφυκίτιδα, με συμπτώματα όπως καταρροή με κνησμό στη μύτη και στα μάτια ιδίως κατά το πρωινό ξύπνημα, ρινική συμφόρηση (μπουκωμένη μύτη) και φτερνίσματα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν κρίσεις αλλεργικού άσθματος με βήχα και δύσπνοια. Η αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης συνήθως εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αλλεργία στη μούχλα

Με τον όρο μούχλα περιγράφονται αποικίες που σχηματίζονται από μικροσκοπικούς μύκητες. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός μυκήτων που προκαλούν μούχλα. Οι μύκητες της μούχλας αναπαράγονται απελευθερώνοντας μικροσκοπικά, ελαφριά σπόρια που είναι πολύ ανθεκτικά και ταξιδεύουν μέσω του αέρα. Η μούχλα δημιουργείται ευκολότερα σε θερμό περιβάλλον με αυξημένο ποσοστό υγρασίας και τη συναντάμε τόσο σε εξωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε σωρούς από φύλλαάκοπο γρασίδι, και σάπια ξύλα, αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, όπως το σπίτι μας. Οι πιο πιθανοί χώροι που αναπτύσσεται μούχλα στα σπίτια είναι το μπάνιο, το υπόγειο, οι χώροι φύλαξης τροφίμων και άλλοι χώροι με αυξημένη υγρασίασκοτάδι και χωρίς καλό αερισμό.

Τα αόρατα σπόρια των μυκήτων της μούχλας, αποτελούν σημαντικά αλλεργιογόνα και πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα αλλεργίας όταν τα εισπνεύσουν, όπως φτέρνισμαρινική καταρροήβουλωμένη μύτηφαγούρα στα μάτια, τη μύτη και το λαιμόυγρά μάτιαβήχασυριγμό. Τα συμπτώματα αλλεργίας από μύκητες της μούχλας μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο και να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Αλλεργία στα κατοικίδια

Τα κατοικίδια ζώα είναι η δεύτερη πιο σημαντική αιτία αλλεργίας μέσα στο σπίτι μετά τα ακάρεα, με πιο συχνή την αλλεργία στη γάτα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της αλλεργίας σε κατοικίδια ζώα  είναι η καταρροή, η φαγούρα στα μάτια και στη μύτη, τα φτερνίσματα και το μπούκωμα. Μπορεί ακόμα να εκδηλωθούν δύσπνοια και βήχας αλλά και εξανθήματα στο δέρμα με έντονη φαγούρα.

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας εσωτερικών χώρων συστήνεται φαρμακευτική αγωγή, όπως για παράδειγμα αντιισταμινικά φάρμακα, που αναστέλλουν τη δράση της ισταμίνης στον οργανισμό, η οποία παράγεται όταν το ανοσολογικό σύστημά μας αναγνωρίζει λανθασμένα ως εχθρό αβλαβείς ουσίες και ενεργοποιεί μηχανισμούς άμυνας για να αντιμετωπίσει τον δήθεν επικίνδυνο εισβολέα.

Επιμέλεια κειμένων: Φώτης Ψαρρός, Αλλεργιολόγος, Διευθυντής Αλλεργιολογικού Τμήματος Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ –
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ