Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά
τα συμπτώματα της αλλεργίας
και στη φύση
Αλλεργίες εξωτερικών χώρων
Τα αλλεργιογόνα των εξωτερικών χώρων είναι η γύρη και τα σπόρια μυκήτων που υπάρχουν στον αέρα που εισπνέουμε και προκαλούν κυρίως αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή/και αλλεργικό άσθμα, ανάλογα με το αν προσβάλλεται η μύτη, τα μάτια ή/και ο πνεύμονας αντίστοιχα.
Αλλεργία στη γύρη
Οι γύρεις είναι μικροσκοπικοί κόκκοι που χρησιμεύουν στην γονιμοποίηση των φυτών και περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στην ατμόσφαιρα κατά την περίοδο ανθοφορίας (συνήθως την άνοιξη). Η γύρη από φυτά με μεγάλα άνθη και έντονα χρώματα συνήθως δεν προκαλεί αλλεργίες καθώς η μεταφορά της γύρης για γονιμοποίηση γίνεται από τα έντομα, σε αντίθεση με άλλα φυτά που απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες γύρης στον αέρα και αποτελούν τους συνήθεις ενόχους για την εκδήλωση αλλεργίας. Παραδείγματα είναι οι γύρεις από τα διάφορα δένδρα, όπως ελιά, κυπαρίσσι, πλάτανος, λεύκα κ.ά, οι γύρεις από τους θάμνους, οι γύρεις από τα ζιζάνια, όπως η αμβροσία και το περδικάκι και οι γύρεις από τα αγρωστώδη, που είναι μια μεγάλη κατηγορία φυτών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το γρασίδι και τα δημητριακά.
Όταν οι γύρεις είναι μεγάλες και βαριές, όπως η γύρη του πεύκου, πέφτουν στην περιοχή γύρω από το δένδρο, ενώ όταν οι γύρεις είναι μικρές και ελαφριές, όπως η γύρη της ελιάς, μπορούν να μεταφερθούν αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Επομένως μπορεί κάποιος να εκδηλώσει αλλεργικά συμπτώματα, όπως φτάρνισμα, μπούκωμα, καταρροή και φαγούρα στη μύτη, στον ουρανίσκο, στο λαιμό, στα μάτια ή στα αυτιά, χωρίς να υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον του το φυτό που παράγει το αλλεργιογόνο. Βέβαια, όσο πιο κοντά βρίσκεται στην πηγή του αλλεργιογόνου, το φορτίο της γύρης είναι μεγαλύτερο με αποτέλεσμα τα αλλεργικά συμπτώματα να είναι εντονότερα.
Αλλεργία στους μύκητες
Οι μύκητες ανευρίσκονται φυσιολογικά στο περιβάλλον μας. Μπορεί να είναι σχεδόν οπουδήποτε, όπως στο έδαφος, στα φυτά, στα σάπια ξύλα, στα πεσμένα σάπια φύλλα κ.ά. Τα αναπαραγωγικά σωματίδια των μυκήτων λέγονται σπόρια ή σπόροι, διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα με τη βοήθεια του ανέμου, όπως η γύρη και αποτελούν σημαντικά αεροαλλεργιογόνα.
Σημαντικοί μύκητες για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων είναι η Alternaria και το Cladosporium.
Όπως σε όλες τις περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων, η αποφυγή των αλλεργιογόνων αποτελεί σημαντική στρατηγική για τον έλεγχο των αλλεργικών συμπτωμάτων. Για να περιορίσετε την έκθεσή σας στη γύρη ή στους μύκητες:
- Παραμείνετε σε εσωτερικό χώρο και κρατήστε τα παράθυρά σας κλειστά όταν τα επίπεδα τη γύρης ή των μυκήτων είναι υψηλά.
- Αποφύγετε το άπλωμα των ρούχων έξω στις περιόδους έντονης γυρεοφορίας.
- Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, κάντε ένα ντους, λούστε τα μαλλιά σας και αλλάξτε ρούχα.
- Κρατήστε τα τζάμια του αυτοκινήτου σας κλειστά.
- Αποφύγετε εργασίες που ευνοούν το σήκωμα γύρης ή σπόρων μυκήτων στον αέρα, όπως το κούρεμα του γρασιδιού ή το μάζεμα των φύλλων.
Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας και αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, όπως φτέρνισμα, ρινική καταρροή, μπουκωμένη μύτη, φαγούρα στα μάτια, στη μύτη και στο λαιμό, υγρά μάτια, συστήνεται φαρμακευτική αγωγή, όπως για παράδειγμα τα αντιισταμινικά φάρμακα, που αναστέλλουν τη δράση της ισταμίνης στον οργανισμό με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Επιμέλεια κειμένων: Φώτης Ψαρρός, Αλλεργιολόγος, Διευθυντής Αλλεργιολογικού Τμήματος Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ –
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ