Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά
τα συμπτώματα της αλλεργίας
και των τροφών
Η τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά επιθετικά απέναντι σε ένα ακίνδυνο συστατικό τροφίμου, συνήθως πρωτεΐνη (αλλεργιογόνο), διότι λανθασμένα το αναγνωρίζει ως επικίνδυνο. Οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία κυμαινόμενης βαρύτητας, από απλή φαγούρα στο στόμα και χείλη, δερματικά εξανθήματα, μέχρι το πολύ σοβαρό και επικίνδυνο για τη ζωή αλλεργικό shock σε ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων. Υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια, τόσο στη συχνότητα όσο και στη βαρύτητα της τροφικής αλλεργίας και η ανάπτυξη εξελιγμένων τεχνικών για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της αποτελεί αντικείμενο διαρκούς έρευνας για πολλές επιστημονικές ομάδες. Η τροφική αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί συχνότερα σε κάποιον που έχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, και τα κλινικά συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αφότου το αλλεργικό άτομο καταναλώσει ακόμη και ελάχιστη ποσότητα τροφής.
Η τροφική δυσανεξία είναι διαφορετική από την τροφική αλλεργία, δεν είναι αλλεργική αντίδραση, δηλαδή δεν συμμετέχει καθόλου το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ηπιότερης μορφής και συνίσταται στην εκδήλωση ανεπιθύμητων ενοχλήσεων κατά κύριο λόγο από το πεπτικό, εξαιτίας της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων. Τυπικό παράδειγμα τροφικής δυσανεξίας είναι η ανεπάρκεια κάποιων ενζύμων, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστά η πέψη ορισμένων ουσιών προκαλώντας ενοχλητικά συμπτώματα όπως κοιλιακούς πόνους και μετεωρισμό.
Τα βασικότερα μέτρα στην αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας είναι η έγκαιρη εντόπιση και εξακρίβωση του αιτίου και η πλήρης αποφυγή.
Η πολιτεία έχει ορίσει κανόνες σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τρόφιμα στους καταναλωτές. Έτσι, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληροφορούνται για την ενδεχόμενη ύπαρξη στα τρόφιμα που καταναλώνουν των ακόλουθων συχνών αλλεργιογόνων:
• Δημητριακά (π.χ. σιτάρι, κριθάρι)
• Καρκινοειδή (καβούρι, γαρίδες, καραβίδες, αστακός)
• Μαλάκια (καλαμάρια και χταπόδια)
• Αυγά (σε οποιαδήποτε μορφή π.χ. τρόφιμα αλειμμένα με αυγό)
• Ψάρια
• Γάλα
• Σόγια
• Μουστάρδα
• Σέλινο
• Φυστίκια και άλλους ξηρούς καρπούς
• Σουσάμι
• Διοξείδιο του Θείου (χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε αποξηραμένα φρούτα, ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά κ.ά.)
• Λούπινο
Επιμέλεια κειμένων: Φώτης Ψαρρός, Αλλεργιολόγος, Διευθυντής Αλλεργιολογικού Τμήματος Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ –
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ